Citroën

Historia

Citroën är ett välkänt fransk bilmärke som har funnits sedan 1919. Bilmärket skapades av en fransk ingenjör vid namn André Citroën och blev känt för sina tekniska finesser och unika design. André gjorde sig bland annat känd för sina unika kugghjul där han hade utvecklat en speciell kuggtyp som gjorde hjulen såväl bättre som säkrare. Dock gick företaget inte så bra ekonomiskt och köptes upp av Michelin 1934.

1948 tillverkades en av världens mest omtyckta Citroënbilar. Den döptes till 2CV och blev känd och omtyckt för sin enkelhet och fyndighet. Den hade ett flertal bra egenskaper som gjorde att den blev en storsäljare världen över. Den var bland annat bränslesnål, transportvänlig och hade en enormt bra fjädring.

Under 1970-talet fick företaget återigen ekonomiska bekymmer och blev uppköpta av det franska bilföretaget Peugeot. I och med uppköpet ändrades även designen av bilarna radikalt. Tillverkningen gick från att vara rätt så excentrisk till att istället bli mer traditionella.

Bilmodeller

Citroën tillverkar idag inte bara personbilar utan de har även ett flertal lastbilar, bussar och konceptbilar.

Bilmärket har även haft stora framgångar inom rallyvärlden där de utvecklat ett flertal olika sportmodeller som är snabba som vinden men även säkra utifall olyckan skulle vara framme. De har med sina unika bilmodeller bland annat vunnit dakarrallyt som hålls en gång årligen. Tävlingen är till för både bilar, lastbilar, terrängfordon och motorcyklar. En stor del av rallyt sker i mycket tuff terräng och det är endast ett fåtal fordon som lyckas genomföra hela sträckan. Dessutom är konkurrensen stenhård. Tävlingen pågår i cirka två veckor och anses vara en av världens farligaste tävlingar.