Sverige storsatsar på cyklar

Att bilen ska ha ett garage är idag en självklarhet, men något som fram tills nyligen inte varit lika självklart är garage exklusivt för cyklar – men nu satsar Sverige på ett mer miljövänligare alternativ till bilen, nämligen cykeln och det gör man genom att bygga flertalet cykelgarage runt om i Sverige.

Cykel modeIdag är det allt vanligare att man byter ut bilen mot cykeln och detta är något som flertalet kommuner nu uppmärksammat vilket gjort att man på flertalet platser i landet nu satsar på att bygga cykelgarage med ordentliga cykeltak. Till exempel skriver Dagens Nyheter om hur man i anslutning till pendeltågsstationen Södra station i Stockholm bygger ett garage med 700 platser – enbart för cyklar. Och detta är inte det enda cykelgarageprojektet som man planerar i länet. Det finns även hopp om att bygga cykelgarage och parkering vid andra knutpunkter också såsom vid Brommaplan, Gullmarsplan och Östra station, dock är inget spikat ännu. Men Stockholm är inte ensamt om att satsa på denna typ av byggen – även andra län och kommuner i landet har insett vikten av att fokusera på cykel- och kollektivtrafik och ett exempel är Helsingborg.

Cykelparkeringar, cykelväg och garage

I anslutning till järnvägsstationen i Ängelholms kommun har man änge planerat att bygga en ny cykelparkering med garage för pendlare att använda sig av, och det bygget är ett samarbete mellan kommunen och Skånetrafiken. Till exempel säger Kerstin Strömberg, som är projektledare från tekniska kontoret, till Helsingborgs Dagblad att detta är ett bra steg i ledet att få fler invånare i kommunen att cykla och åka kollektivt då ett låsbart förråd eller garage faktiskt kan vara ett sätt att underlätta utvecklingen. Och nu är bygget i full gång. I ett pressmeddelande hos MyNewsDesk säger kommunen att man ber om ursäkt för framkomligheten då bygget av en ny gång- och cykelväg är i full fart och när allt är klart kommer även cykelgarage och cykelparkeringar med plats för totalt 500 cyklar även att finnas på plats. Men fram tills att man är klara kommer det vara begränsad framkomlighet på Järnvägsgatan och är man boende i området är detta att lägga på minnet:

  • Körbanan i södergående körfält kommer vara avstängt
  • Arbetet klart i slutet av juni.